Our English language blog can be found here http://mkie-foreign.blogspot.gr/

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Παρουσίαση του ΜΚΙΕ στο "ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ"


doctors-social-aid«Κανείς μόνος στην κρίση». Αυτό είναι το σύνθημα και το όραμα μιας ομάδας γιατρών και εθελοντών που δημιούργησαν το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, όπου προσφέρουν δωρεάν ιατρική φροντίδα σε ανασφάλιστους, απόρους και ανέργους και φαρμακευτική περίθαλψη σε όσους έχουν ανάγκη.

Της Λαμπρινής Σταμάτη

Δεσμεύουν το χρόνο τους, προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες και τη γνώση τους,  δεν δέχονται χρήματα παρά μόνο εθελοντική προσφορά ιατρικών υπηρεσιών και είδη ιατροφαρμακευτικής φροντίδας. Συνεργάζονται, με στόχο να κάνουν εφικτό το …ανέφικτο και το «μαζί», πραγματικότητα. Και το επιτυγχάνουν!

Από τα τέλη του 2011, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο λειτουργεί σε ένα κτίριο που βρίσκεται μέσα στην πρώην Αμερικανική βάση του Ελληνικού, δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, με τη συνεργασία και τη στήριξη του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης αλλά και δεκάδων εθελοντών, φορέων και πολιτών.  Με συγκίνηση οι εμπνευστές του ιατρείου και οι εθελοντές – γιατροί που εργάζονται εκεί, δέχονται καθημερινά τηλεφωνήματα και βλέπουν δεκάδες κόσμου (γείτονες, περαστικούς, ανθρώπους που απλά άκουσαν για την ύπαρξη του κοινωνικού ιατρείου) που επιθυμούν να βοηθήσουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.
koinwniko-iatreio-elliniko1koinwniko-iatreio-ellinikoΓιατροί διαφόρων ειδικοτήτων προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Ήδη υπάρχει καρδιολόγος, παθολόγος, παιδίατρος, ορθοπεδικός, γυναικολόγος, πνευμονολόγος, ΩΡΛ, κυτταρολόγος, νευρολόγος, ουρολόγος, οδοντίατρος, φυσιοθεραπευτής, οπτομέτρης, ψυχολόγος, ρεφλεξολόγος, διαιτολόγος.

Οι ενδιαφερόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού χρειάζεται να έχουν μαζί τους ασφαλιστικό βιβλιάριο που να μην είναι σε ισχύ και –αν είναι εύκολο, χωρίς να απαιτείται και να τους ζητείται να χάσουν ενέργεια σε γραφειοκρατικές διαδικασίες- κάποια βεβαίωση που να αποδεικνύει ότι είναι ανασφάλιστοι, άποροι ή άνεργοι. Για την παροχή συνταγογραφημένων φαρμάκων απαιτούνται δικαιολογητικά, όπως παραπεμπτικό νοσοκομείου ή συνταγή στο ασφαλιστικό βιβλιάριο που έχει λήξει.

Ο  κ. Γιώργος Βήχας, καρδιολόγος και εμπνευστής της δομής του Κοινωνικού Ιατρείου, σημειώνει πως «όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση, όσο αυξάνει η ανεργία και η φτώχεια τόσο μεγαλώνει η ανασφάλεια, η κατάθλιψη, η απελπισία, και η απόγνωση των Ελλήνων και χαρακτηρίζει «εθνικό χρέος» τη δημιουργία κοινωνικών δικτύων βοήθειας και αλληλεγγύης, προκειμένου να τονωθεί η κοινωνική συνοχή και η δυνατότητα αντίστασης και ανατροπής.

Ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης ανέργων
Κάθε Δευτέρα, από τις 10.30 το πρωί έως τις 12.00, στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, η ομάδα που συντονίζεται από την ψυχολόγο κυρία Μαρία Ρώτα, συναντιέται για να προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη και συναισθηματική ενδυνάμωση σε ανέργους. Από κοινού, στο πλαίσιο της ομάδας, άνθρωποι που βιώνουν το πλήγμα της ανεργίας, έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα την οικογενειακή δυναμική αυτή την ευαίσθητη περίοδο αλλά και να λάβουν πρακτικές συμβουλές που πιθανά να βοηθήσουν στην επαγγελματική τους επανένταξη.


Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού:
Τηλεφωνικά με τη γραμματεία 210-9631-950 (Δευτέρα έως Σάββατο 10:00 – 13:00)
Στο Internet: http://mki-ellinikou.blogspot.com/
Με email: mkiellinikou@gmail.com
Δείτε την αφίσσα με πληροφορίες για τις ώρες λειτουργίας των ιατρείων και τις ανάγκες.


Πηγή http://www.photodentro.gr/ygeia/iatrika/1257-koinoniko-iatreio-elliniko.html