Our English language blog can be found here http://mkie-foreign.blogspot.gr/

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Προληπτικός στοματολογικός έλεγχος



Με αφορμή την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ στις 12/09/2013 ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά σε συνεργασία με την Κλινική Στοματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών συντονίζουν προληπτικό στοματολογικό έλεγχο και στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.  Σας παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, που οδοντίατροι του, μαζί με άλλους, συμμετέχουν πάνω από έναν χρόνο με εθελοντική εργασία στο ιατρείο μας και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν σε δεκάδες αναξιοπαθούντες ασθενείς κάθε εβδομάδα:

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΌΜΑΤΟΣ

Ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας («καρκίνος του στόματος») δεν είναι πολύ συχνός, δεν θεωρείται όμως σπάνιος. Μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθε θέση του στόματος και δείχνει προτίμηση για τα χείλη και τη γλώσσα. Εκδηλώνεται, συνήθως, μετά από την 5η δεκαετία της ζωής, αν και τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται όλο και συχνότερα σε νεότερα άτομα. Προσβάλει κυρίως άνδρες και σχετίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με το κάπνισμα. Μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες βλάβες στο στόμα, από μία ερυθρή περιοχή, μέχρι μία πληγή που δεν κλείνει, και τις περισσότερες φορές δεν συνοδεύεται από ενοχλήματα, όπως πόνο ή αιμορραγία. Επιπλέον, αρκετά συχνά ο καρκίνος του στόματος μπορεί να αναπτυχθεί σε μία βλάβη του στόματος που μοιάζει με «λευκή πλάκα» και ονομάζεται λευκοπλακία.

Η ιδιαιτερότητά του καρκίνου του στόματος σε σχέση με άλλους γνωστούς καρκίνους, όπως του προστάτη για τους άνδρες και του μαστού για τις γυναίκες, είναι πως παρά τις προόδους που έχουν γίνει στον τομέα της θεραπείας, αρκετοί ασθενείς υποβάλλονται σε δύσκολες και ακρωτηριαστικές επεμβάσεις, και δεν επιβιώνουν για πολλά χρόνια. Κύρια αιτία αυτής της άσχημης εξέλιξης είναι η καθυστέρηση στη διάγνωση, επειδή οι ασθενείς δεν έχουν αντιληφθεί πως υπάρχει στο στόμα τους κάποια βλάβη ή αργούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.
Για αυτό σήμερα, ο κύριος στόχος στην αντιμετώπιση του καρκίνου του στόματος είναι η έγκαιρη διάγνωση. Ο ρόλος του οδοντίατρου στο θέμα αυτό είναι καθοριστικός, καθώς στο πλαίσιο του συνηθισμένου οδοντιατρικού ελέγχου μπορεί να εντοπίσει «ύποπτες» βλάβες και να παραπέμψει το ασθενή στον ειδικό γιατρό, όπως είναι ο στοματολόγος και ο γναθοχειρουργός.

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά σε συνεργασία με την Κλινική Στοματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών συντονίζουν προληπτικό στοματολογικό έλεγχο για όποιον το επιθυμεί στα εξής ιατρεία:
 
• Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, τηλέφωνο επικοινωνίας 210-9610353
 
• Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά, τηλέφωνο επικοινωνίας 210-4960790
 
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την Καθηγήτρια Στοματολογίας κα. Α. Σκλαβούνου και τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Κ. Τόσιο για την συνεργασία τους στη δράση αυτή.