Our English language blog can be found here http://mkie-foreign.blogspot.gr/

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Καταγγελία των Κοινωνικών Ιατρείων Φαρμακείων Αλληλεγγύης και Δομών Αλληλεγγύης Υγείας Αττικής



Καταγγελία των Κοινωνικών Ιατρείων Φαρμακείων Αλληλεγγύης και Δομών Αλληλεγγύης Υγείας Αττικής

Τα Κοινωνικά Ιατρεία Φαρμακεία Αλληλεγγύης Αττικής και Δομές Αλληλεγγύης Υγείας καταγγέλλουμε τη συνεχιζόμενη βάρβαρη πολιτική της συγκυβέρνησης στην Υγεία. Ο εγκληματικός αποκλεισμός των ανασφάλιστων από δωρεάν υπηρεσίες περίθαλψης, πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής, κοστίζει καθημερινά αναπηρίες και θανάτους σε χιλιάδες συμπολίτες μας, καθώς αυτοί από αδυναμία να ανταπεξέλθουν στο κόστος της περίθαλψης είτε δεν τη λαμβάνουν καθόλου είτε προσέρχονται για νοσηλεία πολύ καθυστερημένα, όταν πια το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί.

Τα ΚΙΦΑ Αττικής καταγγέλλουν το κλείσιμο των 8 Νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και την προετοιμασία για την κατάργηση ακόμη περισσότερων τμημάτων και κρεβατιών στην επαρχία, ως αποτέλεσμα της πιστής τήρησης από το Υπουργείο Υγείας των μνημονιακών δεσμεύσεων. Καταγγέλλουμε επίσης, τη διαθεσιμότητα – κινητικότητα – απολύσεις χιλιάδων υγειονομικών, την ώρα που είναι αναγκαίες όσο ποτέ οι μαζικές προσλήψεις προσωπικού. Θέλουμε όμως να τονίσουμε πως για το 30% και πλέον του πληθυσμού που είναι χωρίς ασφάλιση, τα Δημόσια Νοσοκομεία είναι όλα κλειστά εδώ και τρία χρόνια. Καθώς για να νοσηλευτεί σε αυτά ο ανασφάλιστος (δηλαδή ο άνεργος, ο φτωχός, ο μετανάστης χωρίς χαρτιά, ο μικρομαγαζάτορας που δεν μπορεί να πληρώσει τα 450 ευρώ το μήνα στο ΟΑΕΕ, όλος ο κόσμος της γκρίζας ζώνης της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας) πρέπει να πληρώσει το σύνολο του κόστους νοσηλείας και το σύνολο της φαρμακευτικής αγωγής, που στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά ποσά της τάξεως εκατοντάδων και χιλιάδων ευρώ.

Το πολυδιαφημισμένο voucher για τους ανασφάλιστους και η «δωρεάν χορήγηση φαρμάκων» αποσκοπούν να καλύψουν επικοινωνιακά την εγκληματική πολιτική του υπουργείου. Ο αποκλεισμός των ανασφάλιστων ταυτόχρονα με την ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή στο κόστος περίθαλψης από τους ασφαλισμένους, το κλείσιμο των νοσοκομείων και η κατάργηση τμημάτων και κρεβατιών, η διαθεσιμότητα – απολύσεις των εργαζομένων και η λειτουργική κατάρρευση των υπόλοιπων νοσοκομείων λόγω υποχρηματοδότησης και αναστολής των προσλήψεων είναι μια ενιαία πολιτική στα πλαίσια της μνημονιακής δέσμευσης της κυβέρνησης για κατάργηση του δικαιώματος στην Υγεία. Μιας πολιτικής που αποσκοπεί παράλληλα στην εμπέδωση της πρακτικής μιας πλήρως εμπορευματικοποιημένης Υγείας με «συνεταίρο» τον επιχειρηματικό ιδιωτικό τομέα τα τραγικά αποτελέσματά της οποίας βλέπουμε ήδη στη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα χιλιάδων συμπολιτών μας.

Η καταστροφή της υγείας και η μετατροπή της από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα είναι το επιστέγασμα της υλοποίησης των μνημονιακών πολιτικών, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της πιο σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας που γνώρισαν ποτέ οι εργαζόμενοι της χώρας.Η μείωση των δαπανών για τη δημόσια υγεία στο ΑΕΠ περισσότερο από 40%, οι περικοπές των προγραμμάτων κοινωνικής υγείας, πρόληψης, υγιεινής, βοήθειας στους πολίτες, έχουν άμεση αρνητική επίπτωση σε όλους τους δείκτες της κοινωνικής πολιτικής υγείας. Εμείς που καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την εκρηκτική ανάγκη των πολιτών για υπηρεσίες υγείας, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πίσω από κάθε στατιστικό στοιχείο, για παράδειγμα πίσω από την αύξηση των περιστατικών με τον ιό HIV κατά 200%, πίσω από τα κρούσματα ελονοσίας, πίσω από την έλλειψη φαρμάκων, πίσω από την αύξηση κατά 40% των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, πίσω από τους αριθμούς κρύβονται προσωπικές και οικογενειακές τραγωδίες, ταλαιπωρία, απελπισία και ανθρώπινη δυστυχία. Συνεπώς, εμείς τα Αλληλέγγυα Κοινωνικά Ιατρεία δηλώνουμε με όλη μας τη δύναμη: ΟΧΙ - ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΕΣ αυτές οι συνέπειες, δεν είναι αντικειμενική και νομοτελειακή η δυστυχία, αλλά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της λιτότητας που επέλεξαν να εφαρμόσουν. Χρέος και ανάγκη όλων εμάς που αποτελούμε θύματα αυτής της πολιτικής είναι να αγωνιστούμε ενωμένοι και αποφασισμένοι για την ανατροπή της το συντομότερο δυνατό και να επιβάλλουμε ξανά τη Δημόσια Περίθαλψη ως πρώτιστο και μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμα και αγαθό, που προσφέρεται δωρεάν και καθολικά ανεξάρτητα από οικονομική και εργασιακή κατάσταση, νομιμοποιητικά έγγραφα, θρήσκευμα, ιθαγένεια, σεξουαλική προτίμηση, φύλο και ηλικία. Σήμερα πια, οποιαδήποτε ολιγωρία και ατολμία στη λήψη πρωτοβουλιών αλληλεγγύης, οποιαδήποτε συντεχνιακή προσέγγιση ή κοινωνικός αυτοματισμός, οποιαδήποτε επιχειρηματολογία για διασπαστικές πρακτικές και υποτίμηση των ζωών που χάνονται καθημερινά, διευκολύνουν την άσκηση αυτής της εγκληματικής πολιτικής και την εγκαθίδρυση αυτής της βαρβαρότητας, όπου η ανθρώπινη ζωή αξίζει λιγότερο από το αντίτιμο ενός εισιτηρίου.

Τα Κοινωνικά Ιατρεία Αλληλεγγύης, που με την καθημερινή τους λειτουργία προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την έννοια της δωρεάν περίθαλψης, στηρίζουν τα θύματα αυτής της πολιτικής, καταγγέλλουν τον αποκλεισμό των ανασφάλιστων ασθενών και τη διάλυση και εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, καλούν σε έναν διαρκή και ενωτικό αγώνα, ώστε να υπάρξει ξανά ένα Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους τους κατοίκους αυτής της επικράτειας χωρίς αποκλεισμούς.

Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά
Μητροπολιτκό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού
Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας
Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιστερίου
Κοινωνικό Ιατρείο Φυλής
Κοινωνικό Φαρμακείο Αλληλεγγύης στα Πατήσια
Κοινωνικό Ιατρείο Αγίας Βαρβάρας (υπό σύσταση)
Κοινωνικό Δίκτυο Γιατρών Φαρμακοποιών Ιλίου και Αλληλέγγυο Κοινωνικό Φαρμακείο Ιλίου
Δίκτυο Γιατρών Κηφισιάς/ Ν.Ερυθραίας
Ψυχολογική στήριξη Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αρτέμιδας-Σπάτων "Μανώλης Γερανιός"
«Αλληλεγγύη για Όλους», ομάδα υγείας

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Διεθνής καμπάνια συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών στο AVAAZ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Διεθνής καμπάνια συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών στο AVAAZ»

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού ξεκινάει σήμερα διεθνή καμπάνια ηλεκτρονικής συλλογής υπογραφών μέσω της σελίδας του AVAAZ.  Σκοπός της καμπάνιας μας είναι να ανατραπούν οι ανθρωποκτόνες πολιτικές που εφαρμόζει η Ελληνική κυβέρνηση στο δημόσιο σύστημα υγείας, με την εντολή της Τρόικας (που αποτελείται από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και να κάνουμε γνωστό το δράμα που βιώνουν οι πολίτες της χώρας μας.

Οι υπογραφές που θα συλλέξουμε θα αποσταλούν  σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και κυρίως στην Ε.Ε., την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ελληνική κυβέρνηση. 

Ήρθε η ώρα οι πολίτες να δείξουμε την δύναμη μας και να κάνουμε όλους τους παραπάνω να μας ακούσουν.  Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από τους αριθμούς και το χρήμα!

Ακολουθεί το Ελληνικό κείμενο της καμπάνιας μας.  Όποιος θέλει να υπογράψει μπορεί να το κάνει εδώ https://secure.avaaz.org/en/petition/Stop_with_the_criminal_budget_cuts_to_Greeces_Public_Healthcare_System_1/

Σύντομα το κείμενο θα ανέβει μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες.


+++


Σταματήστε τις εγκληματικές περικοπές στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας της Ελλάδας! Πείτε στην Τρόικα να σταματήσει τις απάνθρωπες πολιτικές της!

Με αφορμή τον προσχεδιασμένο δανεισμό της Ελλάδας με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από το  ΔΝΤ και την Ε.Ε., εδώ και 3 χρόνια συντελείται ένα τεράστιο έγκλημα στις  ζωές των Ελλήνων. Η Τρόικα, που εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση,  την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει με  κάθε μέσο την Ελληνική κυβέρνηση να περικόψει τον προϋπολογισμό του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών να  αποκλείονται από αυτό.  Η οικονομική κρίση που ήδη μετράει 5 χρόνια ζωής έχει αφήσει το 29% του ενεργού εργατικού δυναμικού χωρίς δουλειά ( ιδιαίτερα στους νέους συντελείται καταστροφή, 2 στους 3 νέους κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι) . Έτσι εκατοντάδες  χιλιάδες πολίτες  βρίσκουν τον εαυτό τους χωρίς ασφάλιση υγείας. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουν καμία  πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, εκτός φυσικά εάν έχουν να πληρώσουν,  πράγμα  αδύνατο για  τους μακροχρόνια ανέργους αλλά και τους  ελεύθερους επαγγελματίες, που αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους προς το δημόσιο.  Τα παραδείγματα είναι  πολλά, οι τραγικότερες  όμως περιπτώσεις ανασφάλιστων είναι οι καρκινοπαθείς  που αργοπεθαίνουν χωρίς να μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες χημειοθεραπείες, οι έγκυες που δεν κάνουν κανέναν προγεννητικό έλεγχο και δεν έχουν πού να γεννήσουν, και τα παιδιά που οι άνεργοι και ανασφάλιστοι γονείς τους φτάνουν μέχρι το σημείο να τα αφήνουν να υποσιτίζονται χωρίς καμία ιατρική προστασία.  Ακόμα και ασφαλισμένοι πολίτες αναγκάζονται να ψάχνουν τα φάρμακα τους, γιατί τα δημόσια νοσοκομεία, λόγω των ελλείψεων από τις περικοπές, αδυνατούν να τους τα δώσουν.

Σας καλούμε να μας βοηθήσετε και να απαιτήσετε από την Τρόικα αλλά και την Ελληνική κυβέρνηση να σταματήσουν ΑΜΕΣΑ  το έγκλημα αυτό και παράλληλα να δώσουν πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας σε όλους τους πολίτες χωρίς καμία απολύτως διάκριση.  

Ας φωνάξουμε όλοι δυνατά: Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από τους αριθμούς και το χρήμα!

Υπογράψτε εδώ https://secure.avaaz.org/en/petition/Stop_with_the_criminal_budget_cuts_to_Greeces_Public_Healthcare_System_1/


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 
(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-14:00) (ΔΕΥΤΕΡΑ 17:00-20:00) 
(ΤΡΙΤΗ 14:00-20:00) (ΤΕΤΑΡΤΗ 16:00-20:00) (ΠΕΜΠΤΗ 14:00-20:00)
(ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14:00-19:00) (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00) 
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης (δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού) 
Blog http://mki-ellinikou.blogspot.com Email mkiellinikou@gmail.com
 

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Οι Έλληνες της Αυστραλίας συνδράμουν το έργο του ΜΚΙΕ

 
Οι φωτογραφίες είναι από τις δράσεις που οργάνωσαν οι ομογενείς μας


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Οι Έλληνες της Αυστραλίας συνδράμουν  το έργο του ΜΚΙΕ»
  
Με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη  συγκίνηση  προσκαλούμε όλους τους πολίτες και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης  το Σάββατο 05 του Οκτώβρη  2013 και ώρα 12:00μμ στο χώρο του Πολιτιστικού κέντρου στο Ελληνικό, δίπλα στο ιατρείο, για την υποδοχή του  εκπροσώπου της οργάνωσης των ομογενών μας από την Αυστραλία «Πρεσβευτές της Ελλάδας» (Ο Κάθε Έλληνας είναι Πρεσβευτής της Ελλάδας).

Η οργάνωση σε συνεργασία με την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας αλλά και με εννέα Ελληνικά σχολεία οργάνωσαν συνεχείς δράσεις με σκοπό να συνδράμουν το έργο του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού. Στις δράσεις αυτές συμμετείχαν με δωρεές και ιδιώτες της Μελβούρνης αλλά και άλλοι από το εξωτερικό που πληροφορήθηκαν και θέλησαν να συμμετάσχουν . Η βοήθεια που θα παρασχεθεί στο ΜΚΙΕ  θα έχει την μορφή φαρμάκων και άλλων υλικών που έχουν άμεση ανάγκη οι ασθενείς μας.

Σας περιμένουμε όλους  για  να αναδείξουμε την αγάπη και την αλληλεγγύη των ομογενών μας και για να δείτε  δια ζώσης το έργο που επιτελεί το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 
(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-14:00) (ΔΕΥΤΕΡΑ 17:00-20:00) 
(ΤΡΙΤΗ 14:00-20:00) (ΤΕΤΑΡΤΗ 16:00-20:00) (ΠΕΜΠΤΗ 14:00-20:00)
(ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14:00-19:00) (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00) 
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης (δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού) 
Blog http://mki-ellinikou.blogspot.com Email mkiellinikou@gmail.com

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Το ΜΚΙΕ και φέτος στην Πάρο

Ο Σύλλογος Γυναικών Μάρπησσας σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Μάρπησσας και την στήριξη του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού θα φέρουν κλιμάκιο γιατρών στις 5-6/10/2013, αποτελούμενο από δύο παιδίατρους και ωτορινολαρυγγολόγο.

Σας ανακοινώνουμε το ακριβές ωράριο που θα μπορείτε να επισκέπτεστε το κλιμάκιο των γιατρών στο κτίριο της Τοπικής Κοινότητας Μάρπησσας και στην Αγροτολέσχη.

Το πρόγραμμα θα έχει ως εξής: 
Σάββατο 5 Οκτωβρίου 
09:00 πμ - 01:00 μμ & 05:00 μμ - 08:30 μμ

Κυριακή 6 Οκτωβρίου
09:00 πμ - 02:00 μμ

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Παιδικές Θεατρικές Παράστασεις 13 και 20 Οκτωβρίου



Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 στο "Πνευματικό Κέντρο Ζεφυρίου", Μπουμπουλίνας & 17η Νοέμβρη - Ζεφύρι και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου και ώρα 17:00 στην αίθουσα "Ιωνία" (δίπλα στο Δημαρχείο - Κ. Καραμανλή 18) στην Βούλα, η θεατρική ομάδα του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού παρουσιάζει την θεατρική παράσταση, για μικρούς και μεγάλους, "Το μυστικό της ευτυχισμένης βασίλισσας".  Η είσοδος είναι ελεύθερη, όποιος θέλει μπορεί να φέρει παιδικά γάλατα/κρέμες και μη ληγμένα φάρμακα, τα οποία και θα διαθέσει το ιατρείο στους ασθενείς του.

Σας περιμένουμε όλους!


Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Είσαστε με το Σκοτάδι ή με το Φως;




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Είσαστε με το Σκοτάδι ή με  το Φως;»

Ανάμεσα στα αυστηρά και συχνά αρνητικά δελτία τύπου που εκδίδουμε συνήθως, δημοσιοποιώντας τη ζοφερή πραγματικότητα τόσων προβλημάτων στον τομέα της  υγείας που βιώνουν οι ανασφάλιστοι και αδύναμοι οικονομικά συμπολίτες μας, με στόχο την επίλυσή τους, ερχόμαστε σήμερα να αναδείξουμε το μεγαλείο της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.  Μετά τις τραγικές, ωστόσο πέρα για πέρα αληθινές ιστορίες που αναδεικνύουμε στους εικοσιένα μήνες λειτουργίας του κοινωνικού ιατρείου, ιστορίες για τις οποίες πολλάκις αναρωτιέται κανείς, πώς είναι δυνατόν να μην έχει παρέμβει εισαγγελέας, ερχόμαστε σήμερα να μεταφέρουμε σε όλο τον κόσμο, μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία.

Τη Δευτέρα 16 του Σεπτέμβρη 2013, εθελοντής ιατρός μας, βρήκε μια ηλικιωμένη κυρία να τον περιμένει με μάτια εμφανώς πρησμένα από το κλάμα. Η γυναίκα απευθύνθηκε στον ιατρό λέγοντας: «Γιατρέ, είσαι η μόνη μου ελπίδα».  Η «μόνη ελπίδα» σε τι; Η μόνη ελπίδα να πάρει ο 23χρονος, ανασφάλιστος εγγονός της, που πάσχει από χρόνια μυελογενή λευχαιμία, το απαραίτητο φάρμακο GLIVEC, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε περίπου 2,000 ευρώ το μήνα. Η μόνη ελπίδα για τη φτωχή  οικογένεια, αφού αδυνατεί να καλύψει το κόστος που απαιτείται για να διατηρηθεί ο νέος στη ζωή. Η ζωή του 23χρονου διατρέχει άμεσο κίνδυνο,  αφού εδώ και πολλές ημέρες δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει την απαραίτητη θεραπεία.

Σήμερα ένας νέος άνθρωπος κινδυνεύει γιατί τα νούμερα δεν βγαίνουν στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Υγείας.  Είναι «λογιστικό το πρόβλημα», μας απάντησε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, όταν ζητήσαμε τη βοήθειά του πριν λίγο καιρό για άλλη περίπτωση καρκινοπαθούς.  Εμείς όμως ξαναχτυπάμε την πόρτα του Υπουργείου Υγείας και ρωτάμε  δημόσια αυτή τη φορά: «Θα αφήσετε ένα 23χρονο παλικάρι να πεθάνει»;

Και ενώ το Υπουργείο Υγείας σιωπά μέχρι τώρα,  εμείς μέσα σε μόλις μια ημέρα εξασφαλίσαμε την αγωγή του νέου για ένα μήνα, με ένα μοναδικά συγκινητικό τρόπο.   Δύο ασθενείς που λαμβάνουν κι αυτοί την ίδια αγωγή, αποφάσισαν μετά  την ανακοίνωση του προβλήματος, να δώσουν δέκα χάπια ο ένας και είκοσι χάπια ο δεύτερος για να μπορέσει ο νέος να εξασφαλίσει «ζωή ενός μήνα».  Αυτό αποτελεί το ουσιαστικό, το  μεγαλειώδες μήνυμα της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ! Να δίνει το πανάκριβο φάρμακό του  ο ένας ασθενής στον άλλο, κόβοντας λίγο από το δικό του νήμα που τον κρατά ζωντανό!  Πόσο συγκλονιστικό και συγκινητικό είναι να ακούει κανείς από τον καρκινοπαθή:  «να πάρει λίγα χάπια από τα δικά μου!», την ίδια ώρα που ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας είχε απαντήσει με στεγνό λόγο: «είναι λογιστικό το πρόβλημα».

Για πολλοστή φορά αναρωτιέται ανθρώπου νους, εάν επρόκειτο για το δικό τους παιδί,  τι θα έκαναν οι ιθύνοντες των Υπουργείων;  Και εν τέλει, με ποιον είναι  οι κυβερνώντες.  Με το σκότος ή με το φως της ζωής;


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 
(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-14:00) (ΔΕΥΤΕΡΑ 17:00-20:00) 
(ΤΡΙΤΗ 14:00-20:00) (ΤΕΤΑΡΤΗ 16:00-20:00) (ΠΕΜΠΤΗ 14:00-20:00)
(ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14:00-19:00) (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00) 
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης (δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού) 
Blog http://mki-ellinikou.blogspot.com Email mkiellinikou@gmail.com


Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Ουσιαστικές παροχές ή απλές εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας; Στόχος τα κοινωνικά ιατρεία;




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
"Ουσιαστικές  παροχές  ή απλές εξαγγελίες  του Υπουργείου Υγείας;
Στόχος τα κοινωνικά ιατρεία;"

Μετά από σιωπή  δύο (2) ετών το Υπουργείο Υγείας  αποφάσισε  ξαφνικά τέλη Αυγούστου 2013 να εμφανίσει ένα πρόγραμμα με το τίτλο «κουπόνι υγείας» για τους  ανασφάλιστους πολίτες,  οι οποίοι είχαν αφεθεί στην τύχη τους.   Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μια μικρή μερίδα 230,000 ανασφάλιστων πολιτών,  με διάρκεια μόνο δύο ετών, και με πολύ περιορισμένο εύρος προσφερόμενων πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας- και αυτές  δηλαδή κουτσουρεμένες- χωρίς καμία πρόνοια για παροχή  φάρμακων  ή για πιθανές ακριβές εξετάσεις, ή για δευτεροβάθμια περίθαλψη σε νοσοκομεία κλπ.  Πάλι ξαφνικά στις  10 Σεπτέμβρη 2013, εμφάνισε την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και την Αρχιεπισκοπή, όπου αναφέρεται ότι θα υπάρξει δωρεάν διάθεση φαρμάκων, κοντά στη λήξη τους σε ανασφάλιστους και άπορους πολίτες.

Όλα αυτά την στιγμή που νοσοκομεία κλείνουν στη χώρα,  χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δεν γνωρίζουν εάν θα εργάζονται και ο ΕΟΠΠΥ να ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σχοινί  και κανείς  δεν γνωρίζει εάν θα συνεχίσει να υπάρχει έστω και στην οικτρή σημερινή κατάσταση ή αν θα μετατραπεί σε  μίνι εργολάβο που θα μοιράζει υπηρεσίες για τους ασφαλισμένους του σε ιδιώτες.

Το Υπουργείο Υγείας  έχει χρέος να παλέψει για να φροντίσει τις πιο αδύναμα κοινωνικά  ομάδες  στο σύνολό τους και όχι να προαναγγέλλει προγράμματα που καλύπτουν μικρή μερίδα ανασφάλιστων και στη συνέχεια να εμπλέκει τις φαρμακοβιομηχανίες οι οποίες θα διαθέτουν στους ανασφάλιστους και άπορους (όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη)  φάρμακα 6 μήνες πριν την λήξη τους, αυτά δηλαδή που  δεν μπορούν να  διαθέσουν στην αγορά.

Παραθέτοντας πάντα παραδείγματα  θυμίζουμε στο Υπουργείο Υγείας  ένα από τα πλέον σοβαρά παραδείγματα μέχρι τώρα, όπου ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ  καρκινοπαθείς  που αποκλεισμένοι από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και εγκαταλειμένοι στην  μοίρα τους, βρήκαν από τον προηγούμενο χρόνο ανάσα και ελπίδα ζωής στην ογκολογική κλινική του «Σωτηρία». Και αυτό γιατί  όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτήν, άνοιξαν τις πύλες του νοσοκομείου στους ανασφάλιστους καρκινοπαθείς και  έκαναν ΜΟΝΟΙ τους αυτό που ΔΕΝ έκανε το κράτος.  Το ερώτημα αυτή την στιγμή είναι εάν θα συνεχίσει την λειτουργία της η ΜΟΝΑΔΙΚΗ κλινική που δέχεται ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ καρκινοπαθείς.  Ευχόμαστε οι νέες εξαγγελίες να μην έχουν καμία επίπτωση στη λειτουργία αυτή.  Εάν όμως οι φόβοι μας επαληθευτούν τότε ενημερώνουμε ότι δεν θα συναινέσουμε σε αυτό και με κινητοποίηση όλων των πολιτών που θα ενημερώσουμε με κάθε δυνατό μέσο θα αντιδράσουμε.

Οι αμφισβητήσεις  μας  στηρίζονται  στο ότι  επανειλημμένα το Υπουργείο Υγείας έχει πει ψέματα στο παρελθόν, ότι όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας (δείτε το βίντεο αυτό http://www.youtube.com/watch?v=VlXLLYopTsY με τον πρώην υπουργό Ανδρέα Λυκουρέντζο  αλλά και το βίντεο αυτό http://www.youtube.com/watch?v=eCT8B31x7U4 με τον νυν εκπρόσωπο του υπουργείου υγείας κ. Πάνω Ευσταθίου).  Τότε έλεγαν ψέματα, και το επιβεβαιώνουν με το γεγονός ότι παίρνουν αυτά τα ελάχιστα μέτρα.  Γιαυτό  αναρωτώνται και τώρα οι πολίτες   τι ακριβώς θέλει να κάνει το Υπουργείο Υγείας με τα ημίμετρα που παρουσιάζει.

Εμείς ως κοινωνικό ιατρείο συνεχίζουμε να απαιτούμε την ΕΛΕΥΘΕΡΗ πρόσβαση όλων των πολιτών στο ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας).  Όποιος προσπαθήσει με πρόσχημα την ημί-ελεύθερη πρόσβαση να περιορίσει το δικαίωμα όλων στην υγεία ή  να αφανίσει τα κοινωνικά ιατρεία και να τους αφαιρέσει την δυνατότητα να βοηθάνε την κοινωνία σε αυτή την τόσο κρίσιμη στιγμή, να είναι σίγουρος ότι θα μας βρει απέναντι του.  Τα κοινωνικά ιατρεία είναι λύσεις ΑΝΑΓΚΗΣ και δεν φιλοδοξούν να γίνουν χώροι πολιτικής αντιπαράθεσης ή προβολής των πολιτικών επιδιώξεων κανενός.  Όποιοι προσπαθήσουν να καπηλευτούν την αλληλεγγύη και να  την χρησιμοποιήσουν εναντίον των πολιτών θα μας βρουν απέναντι τους.  Εμείς σαν κοινωνικό ιατρείο όχι μόνο θα εντείνουμε τον αγώνα μας,  αλλά θα παλέψουμε να ανατραπούν οι ανθρωποκτόνοι νόμοι και πολιτικές στην υγεία.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 
(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-14:00) (ΔΕΥΤΕΡΑ 17:00-20:00) 
(ΤΡΙΤΗ 14:00-20:00) (ΤΕΤΑΡΤΗ 16:00-20:00) (ΠΕΜΠΤΗ 14:00-20:00)
(ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14:00-19:00) (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00) 
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης (δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού) 
Blog http://mki-ellinikou.blogspot.com Email mkiellinikou@gmail.com

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Προληπτικός στοματολογικός έλεγχος



Με αφορμή την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ στις 12/09/2013 ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά σε συνεργασία με την Κλινική Στοματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών συντονίζουν προληπτικό στοματολογικό έλεγχο και στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.  Σας παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, που οδοντίατροι του, μαζί με άλλους, συμμετέχουν πάνω από έναν χρόνο με εθελοντική εργασία στο ιατρείο μας και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν σε δεκάδες αναξιοπαθούντες ασθενείς κάθε εβδομάδα:

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΌΜΑΤΟΣ

Ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας («καρκίνος του στόματος») δεν είναι πολύ συχνός, δεν θεωρείται όμως σπάνιος. Μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθε θέση του στόματος και δείχνει προτίμηση για τα χείλη και τη γλώσσα. Εκδηλώνεται, συνήθως, μετά από την 5η δεκαετία της ζωής, αν και τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται όλο και συχνότερα σε νεότερα άτομα. Προσβάλει κυρίως άνδρες και σχετίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με το κάπνισμα. Μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες βλάβες στο στόμα, από μία ερυθρή περιοχή, μέχρι μία πληγή που δεν κλείνει, και τις περισσότερες φορές δεν συνοδεύεται από ενοχλήματα, όπως πόνο ή αιμορραγία. Επιπλέον, αρκετά συχνά ο καρκίνος του στόματος μπορεί να αναπτυχθεί σε μία βλάβη του στόματος που μοιάζει με «λευκή πλάκα» και ονομάζεται λευκοπλακία.

Η ιδιαιτερότητά του καρκίνου του στόματος σε σχέση με άλλους γνωστούς καρκίνους, όπως του προστάτη για τους άνδρες και του μαστού για τις γυναίκες, είναι πως παρά τις προόδους που έχουν γίνει στον τομέα της θεραπείας, αρκετοί ασθενείς υποβάλλονται σε δύσκολες και ακρωτηριαστικές επεμβάσεις, και δεν επιβιώνουν για πολλά χρόνια. Κύρια αιτία αυτής της άσχημης εξέλιξης είναι η καθυστέρηση στη διάγνωση, επειδή οι ασθενείς δεν έχουν αντιληφθεί πως υπάρχει στο στόμα τους κάποια βλάβη ή αργούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.
Για αυτό σήμερα, ο κύριος στόχος στην αντιμετώπιση του καρκίνου του στόματος είναι η έγκαιρη διάγνωση. Ο ρόλος του οδοντίατρου στο θέμα αυτό είναι καθοριστικός, καθώς στο πλαίσιο του συνηθισμένου οδοντιατρικού ελέγχου μπορεί να εντοπίσει «ύποπτες» βλάβες και να παραπέμψει το ασθενή στον ειδικό γιατρό, όπως είναι ο στοματολόγος και ο γναθοχειρουργός.

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά σε συνεργασία με την Κλινική Στοματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών συντονίζουν προληπτικό στοματολογικό έλεγχο για όποιον το επιθυμεί στα εξής ιατρεία:
 
• Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, τηλέφωνο επικοινωνίας 210-9610353
 
• Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά, τηλέφωνο επικοινωνίας 210-4960790
 
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την Καθηγήτρια Στοματολογίας κα. Α. Σκλαβούνου και τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Κ. Τόσιο για την συνεργασία τους στη δράση αυτή.